Overtuigingen en plannen

webmaster • 24 november 2021

Daar ligt een grote waterplas tussen. Aan de oevers van die plas staan twee verschillende overtuigingen.

Donderdagavond 18 november volgden we op het scherm de webinar van het burgerinitiatief Gezicht naar de Maas over de aangepaste plannen voor de herinrichting van de Maasoever, de strook tussen de kern van Grubbenvorst en de Maas.

 

De webinar werd, meenden wij te zien, van achter zo’n 150 schermen gevolgd. Ruime belangstelling dus.

Goede presentatie. Mensen aan tafel die ieder vanuit hun specialisme, hun passie of hun bedrijf het plan aanprijzen. Niet alleen een plan. We hoorden ook een gepassioneerde oproep om de plannen van twee burgerinitiatieven op elkaar te leggen en gezamenlijk tot één plan te geraken.

 

Wie kan nee zeggen tegen een oproep om samen te werken? Niemand, toch?

Waarom lukt het dan almaar niet om tot dat gewenste ene plan te komen?

 

Overtuigingen en plannen

Daar ligt, van ons uit gezien, een grote waterplas tussen. Aan de oevers van die plas staan twee verschillende overtuigingen. Met twee verschillende plannen.

Overtuiging 1: we hebben deze waterplas nodig om Grubbenvorst vooruit te helpen, want er is behoefte aan economische groei (er moet meer reuring zijn) en er dreigt nood voor onze dorpsvoorzieningen.

Overtuiging 2: de Maasoever is een uniek stuk landschap dat de potentie heeft van een Unesco Geopark-status. Daarvoor is nodig de bestaande landschappelijke elementen nog beter te doen uitkomen. Een waterplas maakt daar per direct een einde aan. Bovendien: we moeten in 2021 echt af van het idee dat economische vooruitgang gerust ten koste van natuur en landschap mag gaan. Dat idee is wereldwijd al lang achterhaald.

 

Beide groepen hebben een plan.

Die plannen zullen, als ze klaar zijn, publiek trekken. Niet per definitie hetzelfde publiek, dat kan zeker verschillen. Geen verschillen in leeftijd overigens, want beide opties hebben aantrekkingskracht op alle leeftijden.

 

Achterliggende motieven

Maar veel interessanter zijn de achterliggende gedachten en beweegredenen.

 

Om plan 1 te realiseren zijn grote investeringen nodig. Veel geld. Denk in miljoenen. Waar dat precies vandaan moet komen werd tijdens de webinar niet duidelijk.

Ontgrinder DCM zat mee aan tafel. DCM vindt het een héél goed plan. Zij zijn bereid het gat te graven. Dat snappen we wel. Er is veel vraag naar grind en zand en er wordt flink voor betaald. Met vergunning om te mogen graven is DCM spekkoper. En wellicht – maar dat is dus niet duidelijk – zijn er toezeggingen van DCM om de dorpsvoorzieningen financieel te steunen.

 

Om plan 2 uit te voeren zijn beperkte investeringen nodig. Denk in duizenden. Ook dat hebben we overigens niet in een laatje klaarliggen. Maar we verwachten dat het verwerven van ondersteuning geen probleem zal zijn. Er zijn veel instanties die willen meewerken aan het opwaarderen tot Geopark.

 

Wanneer zijn de plannen klaar?

Plan 1, zo hoorden we op de webinar, vergt eerst een voorbereiding van vijf jaar, daarna vijf jaar graven, daarna starten met landschappelijke inrichting.

Of het realiseren van verbeterde dorpsvoorzieningen eerder zou kunnen starten is niet besproken.

 

Plan 2 kan bij wijze van spreken morgen starten. Zonder enige overlast voor degenen die nu al in het gebied werken en recreëren.

 

Zakelijk belangen spelen mee

Bij de webinar zaten mensen aan tafel die een zakelijk belang hebben bij graven in de Maasoever.

Ontgrinder DCM stelde zich zeer sympathiek op tegenover het gepresenteerde plan. Waarom?

Dat heeft een geschiedenis.

In 1993 en 1995 stond Grubbenvorst met zijn voeten in het water. De Maas overstroomde. Rijk en Provincie toonden zich daadkrachtig. De dorpen en steden aan de Maas moesten veilig zijn. Dat kon door dijken aan te leggen en de Maas meer ruimte te geven.

Meer ruimte voor de Maas. Die kon onder andere geboden worden door hoogwatergeulen te graven. Zo’n hoogwatergeul, in feite een uitgraving, staat in verbinding met de Maas. Bij hoog water kan zo’n geul het water tijdelijk opvangen en later ook weer teruggeven aan de Maas.

Tot 2015 was de gedachte dat Grubbenvorst een hoogwatergeul moest krijgen. DCM was alert geweest en had aan de Maas bij Grubbenvorst heel veel grond gekocht. Zodra er vergunning voor zou komen, zou DCM daar kunnen graven en grind en zand naar boven halen. Slim plan van DCM.

 

Dit jaar, 2021, stelden we vast dat Grubbenvorst het prima redt zonder hoogwatergeul. De dijken deden het prima en hielden ons droog. In het rivierenbeleid verdween de hoogwatergeul bij Grubbenvorst van het lijstje.

Op de webinar werd gesproken over een hoogwatergeul. Op de schets stond een waterplas die niet in verbinding staat met de Maas. Die kan dus niet functioneren als waterberging en biedt nauwelijks hulp in geval van hoog water.

Geen hoogwatergeul dus. Hoeft ook niet, want is niet meer nodig. Voor DCM verdween met de nieuwe regels een vergunning uit het zicht. Tenzij…

Tenzij de inwoners van Grubbenvorst ontzettend graag een afgraving willen. Want als daar heel veel draagvlak voor is kan de Gemeente, als een van de medebeslissers, misschien toch meewerken om een vergunning af te geven.

 

Draagvlak

Dus zoekt DCM draagvlak. Dat kunnen ze niet rechtstreeks doen. Maar ze kunnen natuurlijk wel een burgerinitiatief steunen dat het graven van een waterplas hoogste noodzaak vindt. Ook slim plan van DCM.

 

Enquête

Voor de Gemeente is het een lastige kwestie. Zij zou het liefste zien dat Grubbenvorst één mening, één plan heeft.

Tot nu toe is dat helaas niet het geval. Er zijn twee plannen: waterplas en Geopark. De gemeente wil middels een enquête de mening van de Grubbenvorstenaren vernemen.

 

Verdeeldheid

Het staat ons ontzettend tegen dat door deze kwestie verdeeldheid ontstaat. Dat was en is het laatste wat we willen.

Maar het behoud van een uniek terrassenlandschap heeft ook enorm veel waarde.

Het is een lastig dilemma.

Waar het vandaag zo vaak gaat over klimaat, duurzaamheid, natuur, landschap, aangenaam wonen, werken en recreëren – ook op de zeer lange termijn - hebben wij het beste plan. Daar zijn we van overtuigd.



Burgerinitiatief Genieten aan de Maas

November 2021

door webmaster 11 maart 2022
Hoe verder met ons initiatief "Genieten aan de Maas"?
door webmaster 6 februari 2022
"Een perspectief en leidende principes om een duurzame ontwikkeling van de weerden van Grubbenvorst en Lottum mogelijk te maken."
door webmaster 11 december 2021
Heggen werden van oudsher geplant als barrières tussen velden, maar in een door mensen gedomineerde wereld zijn het cruciale toevluchtsoorden, gangen en verbindingsstukken voor dieren in het wild.
door webmaster 30 november 2021
Ingezonden stuk
door webmaster 28 november 2021
Afslag Grubbenvorst Maasterrassen
door webmaster 14 november 2021
In Grubbenvorst dreigt heel veel eensgezindheid verloren te gaan. Eensgezindheid is een grote immateriële waarde. De afweging welke materiële en immateriële waarden in ons dorp voorrang moeten krijgen heeft geleid tot een fundamentele discussie tussen twee burgerinitiatieven.
door webmaster 6 november 2021
We hebben in Grubbenvorst een strook langs de Maas (de weerden) die er prima uitziet. Sterker nog, die weerden hebben een hoge historische en landschappelijke waarde. Als je er elke dag langs rijdt vergeet je dat wel eens. Maar wie goed kijkt beseft hoe uniek het landschap is. De verschillende hoogten (terrassen) omringd met een steile rand. Gevormd in vele miljoenen jaren. En zo zeldzaam in de wereld dat het de naam Geopark waardig is, een uniek gebied dat je elders op deze aardbol niet aantreft. Het gebied heeft nu al geweldige mogelijkheden voor wandelaars, fietsers, genieters, recreanten, natuurliefhebbers en kan eigenlijk alleen nog maar mooier worden.
door webmaster 31 oktober 2021
Vandaag is reünie van de eerste Kinderraad van Horst aan de Maas, opgericht in september 2021, nu 30 jaar geleden. Tess (41) en Daan (40) hebben elkaar lange tijd niet gesproken.
door webmaster 30 oktober 2021
Eind september 2021 heeft het Ondernemers Collectief Grubbenvorst (OCG) laten weten met een vertegenwoordiger te zullen participeren in het bestuur van de nieuw op te richten stichting “Gezicht naar de Maas”. Daar zijn bepaalde leden, waaronder ik, niet zomaar vrolijk van geworden. Ik had hier al eerder op willen reageren echter dat kwam er maar niet van. Tot nu DAN, het moment dat Gezicht naar de Maas een publicatie in het Mededelingenblad en op Facebook plaatst met als titel: "GEZICHT NAAR DE MAAS EN HET BELANG VOOR DE JONGE GENERATIE". Ik heb deze publicatie een aantal keren gelezen en geprobeerd er een uitweg uit te vinden richting een plausibel beargumenteerde visie in het belang van ons dorp. Met de beste wil kan ik er geen geheel van maken. Ik heb in het verleden ook wel eens dingen gedaan die ik perse geregeld wilde hebben en ik weet uit ervaring dat het altijd "goed" werkt wanneer je maar zoveel mogelijk flutargumenten op een hoop gooit of een mooi rapport maakt met foto’s en genoeg kleuren. De lezers verdwalen in deze flutargumenten en vinden altijd wel iets in dat verhaal om er de goedkeuring aan te kunnen geven. Wat maak je concreet door de kerk als toekomstig cultureel centrum een grote waarde toe te kennen? Hoezo wordt de kern Grubbenvorst leefbaarder vanwege een tussen Grubbenvorst en Lottum gelegen moderne multifunctionele accommodatie? Hoezo ontstaan er kansen voor woningbouw? Die kansen liggen er nu ook al. Niks nieuws dus... Natuurlijk is er van alles voor te zeggen om een mooie waterrecreatie te realiseren, echter gebruik geen flutargumenten om iets door te drijven. Wat breek je allemaal af wat goed is om iets te creëren dat we al hebben. Waterrecreatie kun je waarschijnlijk ook realiseren zonder alle genoemde randzaken. Ik ben van mening dat Genieten aan de Maas veel van de ( te ) grootschalige plannen weerlegt met kleinere, meer realiseerbare ideeën, welke ook nog een sneller in tijd kunnen worden gerealiseerd en zonder de al bestaande natuur geweld aan te doen. Zonder me uit te spreken TEGEN Gezicht naar de Maas of VOOR Genieten aan de Maas, ben ik van mening dat Genieten aan de Maas meer en betere argumenten in hun visie inbrengt, waar de argumenten van Gezicht naar de Maas lijken te zijn gebaseerd op luchtkastelen op drijfzand (van DCM). Twan Boonen Oktober 2021
door webmaster 23 oktober 2021
Horst aan de Maas kent sinds kort een Kinderraad. Op 7 oktober 2021 publiceert Nieuws uit Horst aan de Maas: “Klimaat, verkeer, speeltuinen, vandalisme en pesten belangrijke thema’s in Kinderraad.” Klimaat? Dat is toch niets voor kinderen? In 2015 stellen de Verenigde Naties unaniem en wereldwijd de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen vast, als opvolger van de Millenniumdoelen. Wereldleiders weten wat hen te doen staat. Annemarie Rakhorst vertaalt die doelen in voor kinderen begrijpelijke taal: de 17 Werelddoelen. Annemarie Rakhorst: “Juist kinderen spelen een superbelangrijke rol bij het halen ervan. Zij zijn de leiders van morgen. Bovendien: de toekomst van kinderen hangt af van acties die we nu ondernemen.’ Haar initiatief krijgt aandacht. In 2017 vraagt het ministerie van Buitenlandse Zaken 17 kinderen om Kinderambassadeurs voor de Werelddoelen te worden. Vanaf dat moment dragen ook kinderen officieel uit hoe belangrijk aandacht voor klimaat en duurzaamheid is. Dat beide thema’s steeds urgenter worden merken we aan de dagelijkse berichtgeving. Er groeit een nieuw besef: het economische systeem dat ervan uitgaat dat we alles wat we willen uit onze aarde kunnen putten, moet bijgesteld worden. Economie moet zich verbinden met duurzaamheid. En hoe zit het met die 17 Werelddoelen en de Maasoever in Grubbenvorst? Wordt vervolgd … Burgerinitiatief Genieten aan de Maas Oktober 2021
Meer artikelen
Share by: