Moeten we ervoor zorgen dat onze jongeren - nou ja, alle leeftijden eigenlijk – aantrekkelijke faciliteiten hebben voor sport
en beweging? – Ja!
Moeten we meedenken over samenwerking of fusie tussen sportverenigingen van Grubbenvorst en Lottum zodat ze ondanks dalende ledenaantallen toch kunnen floreren? – Ja!
Moeten we vooruitkijken welke nieuwe functie ons markante kerkgebouw kan krijgen, als het bisdom zou besluiten het gebouw aan de eredienst te onttrekken? – Ja!
Moeten we onze plaatselijke middenstanders en onze zakelijke ondernemers ruimhartig gunnen een goed inkomen te verwerven? – Ja!
Moeten we naast het leveren van onze dagelijkse inspanningen ons ook juist weer kunnen ontspannen met een keur aan culturele activiteiten, sport en recreatie? – Ja!
Moeten we ons inspannen om voldoende starterswoningen in ons dorp te realiseren? – Ja!
Moeten we het grote goed van samenwerking en eensgezindheid in ons dorp koesteren? – Ja!
Ja, ja, ja!
Vraag is: hoe realiseer je al die ambitieuze doelen?
En als je beleidsmaker bent - burgemeester, wethouder, gemeenteraadslid, lid van Provinciale staten, gedeputeerde - gaat het stellen van doelen automatisch samen met een andere vraag: “Wat gaat het kosten?”.
Kosten, dat zijn niet alleen de euro’s die je kunt tellen. Kosten gaan ook over andere zaken die mensen waardevol vinden. Je kunt mensen heel waardevolle zaken geven of afpakken zonder dat er geld mee gemoeid is. Materiële en immateriële waarden worden vaak - onbewust of juist met opzet - wel of niet bij elkaar opgeteld. Voorbeelden genoeg in de wereld om ons heen.
In Grubbenvorst dreigt heel veel eensgezindheid verloren te gaan. Eensgezindheid is een grote immateriële waarde.
De afweging welke materiële en immateriële waarden in ons dorp voorrang moeten krijgen heeft geleid tot een fundamentele discussie tussen twee burgerinitiatieven.
Wij van Genieten aan de Maas hebben naast de zaken die we zeker wél willen (zie hierboven) een duidelijk standpunt over zaken waarvan we vinden dat de gemeenschap er zeker niet bij gebaat is.
Moeten we het, toch unieke, landschap van de Maasoever bij ons dorp zoals het er nu uitziet, opgeven? – Nee.
Moet de Maasoever minstens 5 jaar maar waarschijnlijk veel langer ontoegankelijk zijn vanwege graafwerk? – Nee.
Moeten we aannemen dat het realiseren van starterswoningen samenhangt met grindwinning? – Nee.
Moeten we ervan uitgaan dat het merendeel van de inwoners van Grubbenvorst beter af is mét een recreatieplas dan zonder? – Nee.
Moeten we ervan uitgaan dat verbetering van cultuur, sport en recreatie afhankelijk is van de opbrengst
van grindwinning? –
Nee.
Moeten we ervan uitgaan dat eventuele herbestemming van het kerkgebouw afhangt van grindwinning? - Nee.
Het blijkt tot nu toe niet makkelijk om met twee burgerinitiatieven op een lijn te komen. Dat spijt ons zeer. Wij spannen ons in de feitelijke onderbouwing van beloften en voorspellingen helder te krijgen.
Dat gaat zeker helpen om te komen tot een eensgezinde aanpak.
Burgerinitiatief Genieten aan de Maas
November 2021